Rata scăzută a şomajului şi speranţa crescută de viaţă a locuitorilor din Bistriţa-Năsăud i-a asigurat judeţului locul 14 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, proiect realizat de gândul.info. Nu stăm bine la spații verzi în orașe, jurnaliștii remarcând că nu ne putem plimba prin parcuri sau grădini publice.
Gândul.info a întocmit un clasament în care analizează nivelul de trai al fiecărui județ din România. Jurnaliștii scriu că bistrițenii, deși trăiesc mai mult, au probleme cu salariile mici și spațiile verzi puține din mediul urban.
”Locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud sunt unii dintre românii care trăiesc, în medie, cel mai mult. Speranţa lor de viaţă la naştere este de 74,1 ani, a şaptea cea mai ridicată la nivel naţional, apropiată de cea a românilor din judeţe precum Vrancea sau Suceava, dar cu peste un an mai mică decât cea înregistrată în cazul bucureştenilor”, scrie gândul.info.
Jurnaliștii de la Gândul sunt de părere că ”un alt avantaj al celor care trăiesc în judeţul Bistriţa-Năsăud este şi acela că rata şomajului înregistrată aici este una scăzută. Astfel, la finalul anului trecut, ea era de 4,99%, mai ridicată decât în judeţe precum Ilfov, Timiş, Bucureşti, Arad sau Cluj, unde ea nu depăşea 4%, dar mai scăzută decât în judeţe precum Satu Mare, Braşov, Iaşi sau Neamţ.”
Chiar dacă au unde lucra, salariile bistrițenilor sunt mici comparativ cu media pe țară Deşi au locuri de muncă, bistriţenii sunt plătiţi foarte prost de către angajatori față de media salariilor pe țară. Salariul mediu net în 2012 a fost de doar 1.119 lei în județ față de 1.538 lei -media națională și cu 1.033 lei mai mic decât al angajaților din București.
Cei de la gândul.info analizează și rezultatele financiare ale Leoni, descrisă ca una dintre cele mai mari companii, care asigură locuri fde muncă pentru 3.413 persoane du