În prezent, pădurile acoperă aproximativ 9,4 la sută din suprafaţa Terrei şi, totodată, aproape o treime din suprafaţa totală a terenurilor. Multe dintre ele au devenit destinaţii turistice sau locuri de recreere, însă pe lângă acestea există şi o categorie aparte, mai puţin cunoscută publicului larg, şi care clasează acest mediu natural în categoria neobişnuitului.
1. Aleea Baobabilor, Madagascar
Mărgineşte drumul dintre Morondava şi Belon'i Tsiribihina, în regiunea Menabe, din vestul Madagascarului. Peisajul remarcabil atrage turişti din întreaga lume, făcând ca locul să fie unul dintre cele mai vizitate din regiune. Din iulie 2007 este arie naturală protejată temporar şi probabil va deveni primul monument natral din Madagascar. Arborii au înălţimi în jur de 30 de metri, sunt vechi de 800 de ani şi sunt rămăşiţe ale denselor păduri tropicale ce împânzeau o dată Madagascarul.
2. Pădurea scufundată din Lacul Kaindy, Kazahstan
Situat la o altitudine de 2.000 de metri, lacul are o lungime de 400 de metri, iar adâncimea sa în unele locuri poate ajunge până la 30 de metri. Ceea ce face ca acest lac să fie cu totul deosebit sunt trunchiurile de copaci care se înalţă din limpezimea sa, ca nişte stâlpi cu totul şi cu totul misterioşi. În lunile de iarnă suprafaţa apei îngheaţă, iar asta sporeşte frumuseţea ciudatei păduri scufundate ce îşi are rădăcinile pe fundul lacului. Vara, spectaculozitatea este dată de coloritul contrastant al apei. Lacul a apărut în mod natural, în urma unui cutremur care s-a produs în 1911.
3. Pădurea Deadvlei, Namibia
Deadvlei este un loc magic, aflat lângă celebrul platou Sossusvlei, din Parcul Namib-Naukluft, unde se află cele mai înalte dune lume, cu înălţimi şi de 400 de metri. Dealtfel, cea mai înaltă dună îşi are propria poreclă, Big Daddy. Pe vremuri, zona Deadvlei era străbăt