Micuţă, slăbuţă, timidă din cale afară, Alina Sârbu, în vârstă de numai zece ani, a reuşit să-i uimească pe specialiştii de la Palatul Copiilor Iaşi cu talentul ei.
Un giuvaier care a început să se şlefuiască dintr-o dorinţă enormă de a oferi celor din jur sunete dumnezeieşti, micuţa ieşeancă a reuşit o performanţă rar întâlnită. Inspirată de maestrul Gheorghe Zamfir, Alina, elevă în clasa a IV-a la Şcoala „Al. Vlahuţă“, a simţit la un moment dat că trebuie să-i calce pe urme. „Nu ştiu cum să spun... Am simţit ceva special şi am ştiut că trebuie să cânt. Am cumpărat o carte de la domnul profesor de la cor. Am început să învăţ câte un cântecel, două, pe zi. Mai scârţâia un pic. Am învăţat acasă, unde cărţile stau mereu întinse pe masă“, mărturiseşte copila, încercând să-şi ascundă timiditatea în spatele unui zâmbet larg, dezarmant, în timp ce strânge la piept naiul, poate cea mai de preţ „jucărie“ a ei.
A visat aproape un an de zile la momentul în care va putea să dea frâu liber dorinţei de a cânta la el. Abia la începutul acestui an, visul de a avea unul i s-a împlinit. Iar aşteptarea lui s-a concretizat într-o explozie de talent şi capacitate de asimilare ameţitoare a cunoştinţelor teoretice. „Anul trecut şi-a exprimat dorinţa să cânte la nai. Ne-am interesat de un profesor, dar nu am găsit. Fata a insistat şi abia în ianuarie am avut posibilitatea să-i cumpărăm un nai. I-am cumpărat şi o carte, iar într-o săptămână a învăţat să cânte. Încet, încet a descoperit notele, cu cântece micuţe, apoi s-a perfecţionat singură“, a povestiti Gabriela Sârbu, mama copilei.
Un talent incredibil
Talentul fetiţei a fost imediat remarcat de către profesorii de la Palatul Copiilor, cu ocazia unui spectacol. „Palatul Copiilor a fost partener într-un proiect cu Universitatea «Petre Andrei», Asociaţia Psihologilor de Familie şi Şcoala «Al. Vlahuţă», în Concursul