Schimbările climatice din ultimele zile a făcut ca zeci de pacienţi să ajungă la Unităţile de Primire Urgenţe. Cei mai afectaţi, în această perioadă, sunt cei cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare. Expunerea la temperaturile scăzute a favorizat sau a agravat afecţiunile respiratorii acute, precum laringotraheobronşitele, otitele, sinuzitele, pneumoniile, crizele de astm bronşic, dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare, cu risc de infarct miocardic, angina pectorală sau insuficienţa cardiacă, creşterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau apariţia nevralgiilor, artralgiilor şi a puseelor de lumbago.
„Toţi aceşti pacienţi necesită evaluare rapidă clinică, imagistică şi biologică, asociate terapiei de suport sau simptomatice. Prognosticul este rezervat, întrucât există riscul unor complicaţii importante, imediate sau la distanţă. Pe lângă afecţiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase, remarcăm un fenomen îngrijorător în această perioadă – creşterea numărului pacienţilor ajunşi la Urgenţă datorită automedicaţiei“, spune dr. Tudor Ciuhodaru medic primar urgenţe în cadrul UPU „Sf. Spiridon“.
Măsuri de prevenţie
Sunt pacienţi tineri, în special femei, care au recurs la diverse tratamente fără indicaţie medicală şi au ajuns să necesite terapie de urgenţă, fie datorită efectelor secundare (alergii, gastrite) sau datorită agravării afecţiunii de bază.
Medicii recomandă, în această perioadă, evitarea stresului termic (îmbrăcăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne, alternarea repausului în spaţii încălzite, precum instituţiile publice şi magazine). Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistului, cu menţiunea că antibioterapia este ineficientă şi duce la agravarea afecţiunilor de baz