După 6 ani de muncă, proiectul 3H al Clubului Rotary la Căminul de Copii Felix s-a încheiat. Cu o investiţie de 300.000 de dolari, cele două locuri în care funcţionează căminul, în Sânmartin şi în Sântandrei, au acum propria brutărie şi propria fermă de vaci.
Momentul a fost sărbătorit luni de către locatarii celor 16 case din Cămin, adică de tot atâtea familii care cresc, în total, aproximativ 200 de copii, şi de cei care au finanţat proiectul, membrii Rotary din România şi din America.
Fostul lider în cadrul Rotary, David Gallagher, a declarat că se bucură să se afle în Bihor, după atâţia ani de muncă. "A fost un succes mai mare decât am visat noi şi asta pentru că am avut parteneri fantastici: Rotary Club Oradea, câteva cluburi din California, prietenii de la Căminul Felix. Majoritatea banilor au avut de la Fundaţia Rotary. E un proiect mai mare decât proiectele noastre obişnuite", a spus Gallagher.
Proiectul 3H a avut trei scopuri: să producă mâncare pentru cămin, să îi înveţe pe copiii care cresc aici o meserie şi să le asigure - când vor vor fi majori - locuri de muncă. Toate cele trei obiective au fost atinse prin cele două mari investiţii: brutăria realizată în locaţia din Sânmartin a căminului, respectiv ferma de lapte de la Sântandrei.
Brutăria a fost ridicată de la zero, în Sânmartin, coordonatorul proiectului fiind un tânăr pe numele său Teo, devenit adult chiar în Căminul Felix. "Brutăria produce pentru copiii din Cămin, iar în ea lucrează tinerii de-aici. Sperăm să ne putem extinde şi să vindem şi în exterior produsele noastre", a explicat administratorul Căminului, Adrian Bulc.
Ferma de lapte de la Sântandrei exista şi înainte de proiectul Rotary, însă cu aceşti bani a fost dotată cu un sistem automat de mulgere, cu sistem de irigaţie, dar şi cu un tractor modern menit să lucreze cele 200 de hectare de teren deţinute de