Hotărârea de Guvern 138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică va fi atacată cu nulitate de către Hidrosind, sindicatele de la Hidroelectrica, deoarece se încalca legislația românească și europeană.
„De asemenea, vom sesiza Comisia Europeană (D.G.Competition), misiunea comună FMI-BM-CE şi Consiliul Concurenţei din România cu privire la săvârşirea acestui abuz”, au adăugat reprezentanţii sindicatului de la HidroelectricaAjutor de stat mascat
Sindicatul consideră acţiunea Guvernului drept „un ajutor de stat mascat” prin care anumiţi producători vor fi subvenţionaţi în dauna altora. „Considerăm că prin această măsură, Guvernul României nu face altceva decât să continue, în altă formă, subvenţionarea unor producători în dauna altora. Până nu de mult, Hidroelectrica a fost obligată să cumpere energie scumpă de la producătorii termo prin contracte încheiate în urma unor hotărâri de guvern dezavuate recent de actualul guvern, hotărâri cu contribuţie majoră la criza Hidroelectrica”, se arată în scrisoarea transmisă de Hidrosind Guvernului, Ministerului Economiei şi Consiliului Concurenţei.
Potrivit Hidrosind, în condițiile unei supra-oferte de energie și a cererii tot mai scăzute, garantarea accesului în rețea și dispecerizarea cu prioritate a energiei celei mai scumpe va scoate din piaț[ energia mai ieftină. Consecința va fi deversarea energiei ieftine sau exportul acesteia în afara țării, în condiții dezavantajoase.
Protestul Hidrosind vine în urma adoptării de Guvern a unei hotărâri privind unele măsuri pentru siguranța alimentarii cu energie electrică. Măsurile constau în acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara și Oltenia la rețelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligată să asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale.Eolienel