Cotidianul online Gândul a publicat ieri o analiză, judeţ cu judeţ, a condiţiilor reale de viaţă din România. Au fost puşi cap la cap cei mai importanţi şapte indici socio-economici de la nivel naţional, pe baza datelor a trei instituţii publice, mai exact Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Comisia Naţională de Prognoză. Satu Mare s-a clasat pe locul 27 în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România în clasamentul întocmit de Gândul. Pe locul I s-a clasat judeţul Timiş, pe locul al II-lea Bucureştiul, iar pe locul al III-lea judeţul Ilfov.
Mai exact, au fost luate în calcul, având însă ponderi diferite în funcţie de relevanţă, rata şomajului din judeţ (5,02%), salariul mediu net (1.138 lei), suprafaţa spaţiilor verzi (368 hectare), rata criminalităţii (183 de persoane condamnate definitiv la 100.000 locuitori), procentul gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare (66,7%), productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor de 4.498 euro) şi speranţa de viaţă (70,5 ani). Media generală a judeţului Satu Mare a fost trasă în jos şi de nivelul scăzut al salariilor, de circa 1.138 de lei, cu 26% mai puţin decât media naţională de 1.538 de lei, precum şi de faptul că sătmărenii au cea mai mică speranţă de viaţă din România, ei trăind în medie cu trei ani mai puţin decât românii din alte zone. Judeţul Satu Mare a obţinut cele mai mari punctaje la capitolul rata şomajului şi rata criminalităţii, ambele sub media naţională, se arată în analiza realizată de Gândul.
Cotidianul online Gândul a publicat ieri o analiză, judeţ cu judeţ, a condiţiilor reale de viaţă din România. Au fost puşi cap la cap cei mai importanţi şapte indici socio-economici de la nivel naţional, pe baza datelor a trei instituţii publice, mai exact Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională pentru Ocupare