În anii 2001-2010, fluxurile financiare ilicite din ţara noastră spre alte state au constituit 3,3 miliarde de dolari, arată un raport al Centrului Global Financial Integrity (GFI) din SUA
Think-tank-ul american Global Financial Integrity (GFI) a calculat câţi bani sunt scoşi în afară dintr-o ţară sau alta. Cifrele prezentate în raportul „Illicit Financial Flows From Developing Countries: 2001-2010“ (Fluxurile financiare ilicite din ţările în curs dezvoltate: 2001-2010), elaborat de GFI, arată că e vorba de sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari în fiecare an.
Pentru Republica Moldova, valoarea cumulativă a fluxurilor financiare ilicite în această perioadă se ridică la circa 3,3 miliarde de dolari, sumă aproape egală cu stocul investiţiilor străine directe la finele anului 2012. O estimare mai rezervată inclusă în acelaşi studiu arată un volum de 252 de milioane de dolari pe an şi un total de 2,52 de miliarde de dolari timp de un deceniu.
CAPITALUL FUGE ODATĂ CU LIBERALIZAREA ECONOMIEI
Anii 2007 şi 2008 au fost perioada în care fluxurile ilegale de bani au înregistrat niveluri maxime în Republica Moldova, din ţară fiind scoase 446 şi, respectiv, 507 milioane de dolari. Apogeul a coincis cu aşa-zisa liberalizare a economiei Republicii Moldova, iniţiată de guvernarea comunistă. Fluxuri mari au fost înregistrate şi în 2010, când din ţară au ieşit 496 de milioane de dolari.
Estimările privind fluxurile financiare ilicite au fost făcute de experţii de la Global Financial Integrity în baza statisticilor oficiale privind balanţa de plăţi şi a datelor comerciale raportate la FMI de către ţările-membre, precum şi informaţiile privind datoria externă raportate la Banca Mondială.
Drept flux ilicit autorii definesc nu doar banii transferaţi ilegal din ţară, dar şi cei câştigaţi ilicit sau utilizaţi fără să fie înregistraţi undeva şi car