Premierul Victor Ponta şi-a anunţat intenţia de a introduce o taxă suplimentară pe veniturile din sistemul de stat care depăşesc echivalentul a 1.000 de euro. Suprataxa de 10% ar urma să se aplice, aşa cum arată ea în planurile primului-ministru, pentru diferenţa dintre salariul încasat şi suma de 4.000 de lei. În discuţiile care au avut loc până acum, liberalii s-au opus acestei soluţii.
"Nu putem accepta o asemenea propunere", a replicat liderul PNL, Crin Antonescu, reclamând că suprtataxarea ar încălca promisiunile electorale ale USL şi "nu rezolvă problema bugetară".
În contrapartidă, Ponta avertizează miniştrii liberali să nu mai ceară fonduri, în aceste condiţii. "Liberalii au spus să nu impozităm, după care eu le-am spus să nu vină la rectificare să ceară nişte bani, este simplu. Ne mai gândim. Scopul principal este următorul pentru cei care au peste 1.000 de euro în zona bugetară pot să participe cu o taxă de solidaritate la efortul comun pe care îl facem pentru a da înapoi, noi dăm şi azi înapoi ce a luat Guvernul Boc", a explicat primul-ministru.
Principalii vizaţi, susţine Ponta, ar fi directorii din companiile de stat. "Nu ne-am înţeles pe impactul bugetar, avem nişte cifre diferite, eu m-am gândit tot timpul că această taxă s-ar referi şi la cei din autorităţi, agenţii, companii cu capital majoritar şi integral de stat. Mă gândeam, că ştiu că protestează nişte directori de la Mediaş, toţi au peste zece mii de euro pe lună, noi ăştia care stăm pe la Guvern avem o mie de euro", a explicat Ponta.
Preşedintele PNL a declarta însă că majorarea veniturilor la bugetul de stat nu trebuie să vină ca urmare a majorării taxelor. "PNL se opune categoric oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate, datorită ataşamentului său la principiul cotei unice, dar şi pentru că unul din angajamentele majore ale USL, la care ţinem toţii, e