O delegaţie a Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj (SPJSSCj) din care au făcut parte Frăţilă Gheorghe, şeful serviciului şi Popescu Petre, medic de urgenţă voluntar au participat, în perioada 1-7 aprilie, în Franţa, în regiunea Vercors, la un schimb de experienţă cu serviciul omolog francez.
În cadrul vizitei a avut loc o întâlnire cu speologii din Vercors, regiunea cu cea mai intensă activitate speologică din lume şi cu o îndelungată tradiţie în acest domeniu. S-au luat în discuţie posibilitatea semnării unui viitor acord de parteneriat între SPJSSCj şi Speleo Secours Isere, acord în urma căruia salvamontiştii clujeni şi cei francezi vor realiza în comun o serie de activităţi şi de schimburi anuale de experienţă.
Totodată, s-au purtat discuţii referitoare la modalităţile în care medicii din Franţa au fost integraţi în sistemul de salvare montan şi speologic. De asemenea, tot cu acest prilej au fost efectuate, într-o peşteră din regiunea Vercors, demonstraţii practice şi teste cu aparatura de comunicaţie fără fir, au fost stabilite condiţiile de testare similară a aparaturii într-o peşteră din judeţul Cluj, fiind analizate şi condiţiile de achiziţionare de către partea română a sistemului şi de pregătire a personalului care îl va deservi.
"Ceea ce trebuie precizat în acest context e faptul că, până la momentul de faţă, în România nu există un astfel de sistem de comunicaţie fără fir, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj urmând a fi primul care va avea în dotare şi va folosi un astfel de sistem modern de comunicaţie", se arată într-un comunicat remis presei.
Membrii delegaţiei s-au întâlnit şi cu primarul din localitatea Lans en Vercors cu care au convenit iniţierea unor schimburi de experienţă cu comuna clujeană Săcuieu, schimburi care să vizeze dezvoltarea turistică a acestui areal montan, fiind abordate inclusiv o serie de