Camera Deputaţilor a respins cererea formulată de preşedintele Traian Băsescu de modificare a legii privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), astfel că rudele parlamentarilor pot fi numite în consiliul de conducere al instituţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a retransmis legea privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de înfiinţare şi funcţionare a acesteia spre reexaminare Parlamentului, cerând să fie introdusă o interdicţie pentru membrii A.S.F. de a fi soţi sau rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii legislativului. Aceasta, deoarece persoanele care vor face parte din consiliul de conducere al ASF vor fi numite de Parlament. Camera Deputaţilor a respins propunerea preşedintelui, modificând şi prevederea iniţială, astfel că doar soţii, rudele ori afinii până la gradul al treilea cu membrii Guvernului sau membrii consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României sunt excluşi de la şefia ASF.
De asemenea, Traian Băsescu a cerut ca aceste persoane să aibă minim 10 ani experienţă în domeniul financiar, în loc de 7 ani cât era prevăzut în textul iniţial al legii, solicitare aprobată de deputaţi.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest caz.
ASF ar fi trebuit să preia supravegherea pieţelor financiare din România de la 30 aprilie, conform legii menţionate, cumulând atribuţiile Comisiei Naţionale pentru Valori Mobiliare (CNVM), ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Autoritatea va fi condusă de un consiliu format din 17 membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi. Potrivit algoritmului politic, 10 locuri din consiliu vor reveni USL, 3 PDL şi câte două PPDD şi UDMR. Printre numele vehiculate de presă ca posibili preşedinţi ai ASF se numără c