-AA+A
Se apropie sărbătoarea Sfântului Pahomie de la Gledin Credincioşii din judeţ şi din ţară sunt aşteptaţi la Gledin, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a se ruga Tatălui Ceresc, în aceste vremuri aspre pe care le trăim în mijlocul unei societăţi cvasi-secularizate, cu gândul la cel dintâi om de pe meleagurile noastre, trecut în rândul sfinţilor, ierarhul Pahomie de la Gledin.
„Gândul nostru este ca Sfântul Pahomie să ajungă binecunoscut de către credincioşi din toată ţara şi ziua sa din calendar să constituie imboldul pentru pelerinaj către meleagurile pe care s-a născut”, ne-a spus părintele Ioan Titieni, preot paroh la Gledin.
Din datele despre viaţa pământească a sfântului se cunoaşte că s-a născut la Gledin în 1674, în familia preotului Eftimie şi a preotesei Ana; că a trecut în Moldova şi s-a nevoit la schitul Procov, la Mănăstirea Neamţ, că a ajuns episcop al Romanului, după care a sihăstrit la Lavra Pecerska de lângă Kiev, Ucraina, unde s-a şi săvârşit din viaţă. Canonizarea ierarhului Pahomie s-a petrecut prin grija vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, în şedinţa din 14 - 15 noiembrie 2006 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, având ziua de calendar 14 aprilie. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Pahomie, episcopul Romanului, a avut loc în data de 14 aprilie 2007, în localitatea Gledin, eveniment fără precedent pe aceste meleaguri, prin prezenţa unui însemnat număr de ierarhi ortodocşi, români şi străini.
Notabil că preotul Ioan Titieni şi comunitatea construiesc cu răbdare un centru cultural şi duhovnicesc, care se întăreşte şi prin „Colocviile de la Gledin”, ajunse în acest an la ediţia a doua, prima bucurându-se de aleasă participare şi de comunicări cărturăreşti pe măsură.
Redăm mai jos programul celor două zile de sărbătoare a Sfântului Pahomie de la Gledin: sâmbătă, 13 aprilie, de la o