Premierul portughez îşi ameninţă poporul cu ieşirea ţării din zona euro, un al doilea program de bailout şi chiar „colapsul“ economiei după ce Curtea Constituţională a respins mai multe măsuri de austeritate privind salariile şi pensiile care ar fi adus la buget banii necesari pentru ca Portugalia să atingă ţintele cerute de creditorii internaţionali.
Soluţia găsită repede de guvern şi de creditori sunt noi tăieri de cheltuieli în educaţie, securitate socială şi sănătate, sectoare-cheie pentru dezvoltarea societăţii într-o ţară despre care specialiştii averti zează că austeritatea a început să-şi pună adânc amprenta pe sănătatea fizică şi psihică a oamenilor.
Programul de bailout de 78 miliarde euro convenit în 2011 este necesar pentru „evitarea colapsului naţional“ şi pentru „rămânerea Portugaliei în zona euro“, a declarat într-un discurs televizat premierul Pedro Passos Coelho, citat de EUobserver. El a menţionat de trei ori termenul de „ur genţă naţională“ pentru a descrie situaţia economică, iar discursul său vine ca reacţie la decizia Curţii Constituţionale de a res pinge patru din cele nouă măsuri de aus teritate propuse de guvern pentru bugetul pe 2013.
Curtea a declarat neconstituţionale reducerea remuneraţiei salariaţilor statului şi a pensiilor şi tăierea ajutoarelor de şomaj şi de sănătate, descriindu-le ca fiind „o încălcare a principiului egalităţii şi a distribuirii echitabile a poverii publice“. Decizia privează guvernul de venituri bugetare de până la 1,3 miliarde euro.
O alternativă ar fi încă un program de bailout, a spus Passos Coelho. „Dar pe aceasta trebuie s-o evităm. Trebuie să facem orice pentru a evita al doilea bailout. Nu pot permite să aruncăm în vânt sacrificiile pe care portughezii le-au făcut în ultimii ani“, a menţionat el. În schimb, premierul a ales noi reduceri de cheltuieli în educ