Locatarii din blocurile ANL trebuie să-şi poată cumpăra locuinţele, în caz că doresc, începând cu 2014. Propunerea a venit de la consilierii USL care au cerut primarului să iniţieze demersurile de vânzare a apartamentelor construite pe programele ANL. Propunerea nu este pe placul oficialilor primăriei care au militat ca blocurile ANL să rămână în proprietatea instituţiei.
Consilierul PNL Ioana Borza a cerut explicaţii cu privire la o hotărâre din 2012 prin care forul local se angajase ca în termen de şase luni să realizeze întabularea blocurilor ANL, în aşa fel încât să poată fi iniţiată procedura de vânzare. Aceasta a adăugat că, în condiţiile în care la şedinţa Consiliul Local s-a majorat chiria de la 95 de lei la 563 de lei pentru cei care au împlit 35 de ani şi locuiesc în apartamente ANL, ar trebui ca oamenii să aibă posibilitatea să-şi cumpere aceste apartamente.
Şeful Direcţiei de Patrimoniu al Primăriei, Iulia Ardeuş a explicat că terenurile pe care sunt edificate locuinţele ANL din Cluj-Napoca sunt revendicate şi fac obiectul unor procese în instanţă. „Avem pregătită toată documentaţia de întabulare. După finalizarea acţiunilor din instanţă putem să o înaintăm la cadastru", a explicat Ardeuş.
Consilierii USL au subliniat că primarul a anunţat deja că va construi noi locuinţe pentru tineri, iar Agenţia Naţională pentru Locuinţe finanţează astfel de proiecte din banii încasaţi din vânzare.
Cu toate acestea, viceprimarul Ana Horvath a militat pentru ca primăria să nu vândă apartamentele ANL şi a cerut consilierilor să reflecte pe această temă. „Pe liste rămân onorate sute de cereri. Când vinzi, chiar dacă cei care cumpără moşteneşte sau dobândeşte o altă locuinţă, cea ANL rămâne proprietatea sa. În condiţiile în care menţii chiria ai posibilitatea de a da în condiţia amintită şi altora mai mulţi care sunt mai puţin fericiţi decât cei f