Cercetătorii de la Universitatea din Washington lucrează la o navă spaţială alimentată de energia nucleară generată prin fisiune nucleară. Naveta spaţială ar putea duce astronauţii către Marte în doar 30 de zile, deschizând drumul către planete îndepărtate.
Proiectul este finanţat de Programul de Concepte Avansate de la NASA şi studiază acum o metodă nouă de manipulare a energiei nucleare. Dacă va funcţiona, naveta va scurta drumul, dar va reduce şi costurile şi riscurile la care s-ar expune astronauţii în general.
Tehnologia la care lucrează Universitatea din Washington implică un tip de plasmă care este încastrată în propriul câmp magnetic care poate fi compresată împreună cu un câmp magnetic separat pentru a produce un tip de fisiune nucleară, se arată în prezentarea proiectului, citată de PCMag. Cercetătorul-şef, John Slough, spune că echipa a avut succes cu acest experiment în laborator, iar NASA le-a acordat o a doua rundă de finanţare.
„Dacă oamenii vor folosi în continuare navetele actuale va fi aproape imposibil să parcugem distanţe mari. Sperăm să oferim o sursă mult mai puternică de energie, care ar putea duce la călătorii interplanetare regulate„, a declarat Slough. În momentul de faţă, NASA estimează că pentru a face o călătorie dus-întors către Marte, ar fi nevoie de patru ani, iar călătoria ar costa aproximativ 12 miliarde de dolari. În schimb, echipa de la Universitatea din Washington speră ca o călătorie dus să dureze între 30 şi 90 de zile.
O altă problemă pe care trebuie să o rezolve cercetătorii şi NASA este limitarea expunerii la radiaţii cosmice. Dacă în călătoriile actuale nu există o problemă de acest tip, o călătorie pe Marte ar putea provoca efecte de sănătate asupra astronauţilor. De asemenea, prin folosirea combustibilului nuclear, care trebuie transportat în cantităţi mari, s-ar putea ajunge la rezultate mult mai b