Marea Britanie se pregătea marţi să prezinte un ultim omagiu "controversat" baroanei Margaret Thatcher, al cărei deces a reaprins "pasiunile" cu privire la moştenirea sa şi la funeraliilor ce i se vor face săptămâna viitoare, în data de 17 aprilie, după cum a anunţat presa din regat. Moartea ei a provocat deopotrivă tristeţe celor care au apreciat-o, şi bucurie celor care au urât-o pentru măsurile pe care le-a luat în timpul mandatelor sale de premier.
Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al baroanei Margaret Thatcher, fost premier britanic, a fost luat în noaptea de luni spre marţi de la Hotelul Ritz, din Londra, unde fostul lider al conservatorilor britanici a murit luni dimineaţa. Baroana Thatcher a locuit la Ritz după spitalizarea ei, la sfârşitul lui decembrie, când a fost operată la vezică şi a murit luni dimineaţa în acest hotel, de infarct, la vârsta de 87 de ani. Ea suferea de câţiva ani de necruţătoarea boală Alzheimer.
Funeraliile Doamnei de Fier vor avea loc miercuri, 17 aprilie, la Catedrala Saint Paul din Londra, la care vor participa regina Elizabeta a II-a împreună şi a prinţului consort, ducele de Edinburgh, potrivit unui comunicat oficial al Palatului Buckingham, dat publicităţii marţi, scrie presa britanică. Aceasta mai precizează că premierul conservator David Cameron va asista şi el, alături de numeroase personalităţi politice, la ceremonia care nu va avea caracter de funeralii de stat, ci de "funeralii ceremoniale" porivit terminologiei oficiale, cum au fost cele organizate pentru prinţesa Diana şi regina-mamă Elizabeth.
Opozanţii lui Thatcher cer "privatizarea" funeraliilor celei care a luptat împotriva statului-providenţă
Un editorialist al publicaţiei Daily Mail, precum şi mulţi dintre simpatizanţii "Doamnei de Fier" se arătau indignaţi de faptul că fostul premier britanic nu va avea parte de funeralii de stat