„Guvernul Serbiei se pronunță pentru reluarea urgentă a dialogului mediat de UE cu reprezentanții instituțiilor temporare de autoguvernare de la Pristina”.
Serbia a respins o recentă propunere, mediată de Uniunea Europeană, de normalizare a relațiilor cu Kosovo, spunând că nu garantează pe deplin securitatea și drepturile etnicilor sârbi din nordul fostei sale provincii. Dar Belgradul rămâne sub presiunea Uniunii Europene, care se pregătește să decidă dacă deschide negocierile de aderare cu Serbia.
Șefa politicii externe europene, Catherine Ashton și-a exprimat regretul la anunțul Serbiei că respinge acordul propus de Uniunea Europeană pentru normalizarea legăturilor cu Kosovo. Ea a cerut Belgradului să „depună un ultim efort pentru a se ajunge la o înțelegere”.
Catherine Ashton ar dori rezultate concrete înainte de 16 aprilie, când urmează să întocmească un raport de care va depinde dacă Uniunea Europeană va începe sau nu în iunie negocierile de aderare cu Serbia.
O purtătoare de cuvânt, Maja Kocijancic a spus că Belgradul trebuie să spune limpede ce dorește: „Discutăm aceste chestiuni de multă vreme. Credem că există pe masă toate elementele unei înțelegeri. Nu avem prea mult timp, așa că sârbii trebuie să spună clar ce doresc de fapt”.
Premierul Ivica Dacic x Premierul Ivica Dacic
Când a făcut anunțul despre respingerea propunerilor europene luni dimineața, la Belgrad, premierul sârb Ivica Dacic a sugerat că aceste propuneri nu țin cont de cerea să li se acorde o largă autonomie celor 50 de mii de etnici sârbi din nordul Kosovo.
„Prin participarea la dialog de până acum și deschiderea pentru compromis, guvernul Serbiei s-a arătat sincer hotărât să ajungă la un acord cuprinzător. Guvernul Serbiei nu poate accepta principii care le-au fost prezentate verbal negociatorilor săi, pentru că ele nu g