Într-un judeţ în care majoritatea agricultorilor cultivă fie porumb, fie cartofi, câţiva oameni îndrăzneţi au mizat pe culturi exotice.
În ultimii trei ani, afacerile agricole din Botoşani s-au diversificat extrem de mult, arată un articol publicat de monitorulbt.ro. În zona Drăguşeni (nord-estul judeţului), un agricultor a cultivat pe 50 de hectare de teren armurariu. Aceasta este o plantă asemănătoare scaietului, dar care prezintă, în fructele sale, un extrem de bogat conţinut de silimarină. Substanţa este folosită la prepararea medicamentelor destinate tratamentului bolilor hepatice.
Un alt agricultor a cultivat, pe 100 de hectare din zona Curteşti (sud-vestul judeţului), salcie energetică, folosită la producerea peleţilor şi brichetelor. Acestea sunt folosite de consumatori pentru alimentarea unor centrale termice.
Un alt afacerist a ales să cultive Paulownia, un arbore al cărui lemn este de o calitate superioară şi este folosit la construcţia unor iahturi, avioane uşoare şi instrumente muzicale. Resturile rămase în urma obţinerii cherestelei (reziduurile) sunt de asemenea foarte căutate, fiind o sursă foarte bună de energie.
Pe un hectar de teren pot fi plantaţi circa 130 de arbori. Paulownia are marea calitate că, în doi ani, ajunge la masa unui stejar de 10-20 de ani. Când arborele măsoară 20 de metri în înălţime (la 3-5 ani de la plantare), poate fi tăiat şi vândut, la preţuri ce depăşesc 400 de euro metru cub. Apoi, nu este nevoie de alte plantări. Un alt arbore va ieşi din tulpina retezată.
Într-un judeţ în care majoritatea agricultorilor cultivă fie porumb, fie cartofi, câţiva oameni îndrăzneţi au mizat pe culturi exotice.
În ultimii trei ani, afacerile agricole din Botoşani s-au diversificat extrem de mult, arată un articol publicat de monitorulbt.ro. În zona Drăguşeni (nord-estul judeţului), un agricultor a cultivat pe