Un flashmob ca element de campanie pentru protejarea activă a drepturilor minorităţii romă.
Luni, de ziua internaţională a romilor, la Chişinău s-a organizat un flashmob, pentru a cere politicienilor protejarea activă a drepturilor minorităţii roma. Astăzi, tot la Chişinău, un nou flashmob împotriva faptului că părinţii continuă să vadă în bătaie o „metodă pedagogică”. Iar cifrele UNICEF arată că peste 40% dintre copiii cu vârsta de până la 6 ani sunt bătuţi. Flashmob-ul: un fenomen social, o modă, o modalitate mai eficientă de a atrage antenţia opiniei publice ? Întrebări la care a căutat un răspuns Diana Răileanu:
Enciclopedia electronică Wikipedia explică termenul „flashmob” ca: „o adunare într-un loc public, participanţii căreia fac o acţiune neobişnuită pentru o scurtă durată de timp, după care grupul se răspândeşte”.
În acest fel, astăzi, mai mulţi tineri din cadrul Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor din capitală, au improvizat un meci fotbal în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, îndemnând trecătorii să „Bată mingea, dar nu copilul”, explică Alexandrina Graur, membră a Consiliului:
Alexandrina Graur x Alexandrina Graur „Îmi pare o metodă destul de interesantă şi poate nu atât de practicată aici, la noi, şi cred că atrage atenţia fiindcă nu este ceva obişnuit să vezi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet nişte elevi jucând fotbal şi cred că acest lucru atrage atenţia publicului asupra mesajului nostru „Nu bate copilul, bate mingea.” După cum observaţi, este deja lume adunată aici, în jurul nostru, şi sperăm să fie interes şi mai sporit pe viitor.”
În cele aproape 10 minute cât a durat acţiunea, am observat mai mulţi trecători care s-au oprit din drum pentru a-i urmări pe liceenii care pledează pentru stoparea violenţei împotriva copiilor. Printre ei şi Cristina, care spune că a afl