Bancpost şi Banca Românească, care urmau să-şi consolideze operaţiunile într-un jucător cu active de 4 mld. euro, rămân pentru moment două entităţi separate, după ce fuziunea dintre băncile-mamă a fost oprită la Atena, la cererea creditorilor externi ai statului elen.
Eurobank şi NBG, acţionarii celor două bănci, care declanşaseră procedura de fuziune în luna februarie printr-un schimb de acţiuni, vor fi recapitalizate separat, ceea ce înseamnă practic îngheţarea procesului de consolidare a operaţiunilor, potrivit unui anunţ publicat pe bursa de la Atena.
„Autorităţile de reglementare au decis, cu acordul managementului celor două bănci, ca Eurobank şi NBG să fie recapitalizate independent. Drept consecinţă, procesul de fuziune dintre cele două bănci a fost suspendat“, potrivit unui anunţ publicat de Eurobank.
O eventuală reluare a procesului de fuziune ar putea fi decisă de Fondul de Stabilitate a Sistemului Bancar, care va furniza cea mai mare parte a banilor necesari recapitalizării băncilor elene.
Fuziunea dintre cele două bănci ar fi condus la crearea celei mai mari bănci din Grecia, cu active de 184 mld. euro, mai mari decât Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Acesta a fost de altfel şi principalul argument al celor care au decis anularea fuziunii. Decizia ridică însă semne de întrebare după ce anterior creditorii Greciei au pus presiune pentru consolidarea sistemului bancar. Practic, fuziunea trebuia să aibă loc prin preluarea controlului Eurobank de către NBG. Aproximativ 80% din acţionarii Eurobank acceptaseră schimbul de acţiuni, iar procesul de fuziune intrase în linie dreaptă şi urma să se încheie până la jumătatea acestui an.
Fuziunea ar fi avut ca efect pe piaţa românească crearea unei bănci poziţionate pe locul şapte în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de peste 5% şi active de 4,2 mld. euro, potrivit date