Energia eoliana a scazut pretul energiei in piata cu pana la 50% si acum se vede clar ca termocentralele produc cea mai scumpa energie, desi au fost subventionate de stat timp indelungat. Sunt in continuare sustinute tehnologiile vechi de mai bine de patru decenii care determina un pret ridicat al energiei in factura platita de consumatorul final, semnaleaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).
Potrivit asociatiei, hotararea luata de guvern la data de 3 aprilie, privind acordarea accesului garantat la retelele electrice nationale pentru energia electrica produsa de centralele termoelectrice, reprezinta o incalcare a Directivei europene 28/2009 privind promovarea energiei din surse regenerabile.
”Ne surprinde aceasta initiativa a guvernului, mai ales fiindca din declaratiile ministrului Nita reiese ca doreste sa scada pretul la energie, nu sa-l creasca. Acest tip de politici industriale, care privesc spre trecut, incalcand totodata obligatiile Romaniei derivate din Directivele europene, incalca din nou principiile predictibilitatii legislative din tara noastra”, a precizat Ionel David.
“In mod evident, este o decizie care favorizeaza producatorii de energie mai putin rentabili in detrimentul celor mai profitabili, stiut fiind faptul ca termocentralele au costuri de productie mult mai ridicate decat alti producatori”, a adaugat acesta.
Potrivit acestei Directive, “statele membre se asigura ca, la dispecerizarea instalatiilor de producere a energiei electrice, operatorii de transport si sistem acorda prioritate instalatiilor de producere care utilizeaza surse regenerabile de energie, in masura in care functionarea sigura a retelei nationale de energie electrica permite acest lucru si pe baza unor criterii transparente si nediscriminatorii”.
Aceste prevederi au fost transpuse in legislatia nationa