Sunetele vocale ritmice produse prin lovirea buzelor de maimutele gelada prezinta similitudini frapante cu vorbirea umana, anunta cercetatorii de la Universitatea Michigan.
Oamenii de stiinta care au analizat inregistrari ale acestor vocalize au identificat un ritm structural ce se aseamana foarte mult cu cel al vorbirii umane.
Cercetatorii afirma ca dovezile sugereaza ca plescaitul din buze – un comportament prietenos prezent la numeroase primate – este un pas evolutionar spre vorbire.
„Cercetarea noastra ofera dovezi in favoarea ipotezei conform careia vorbirea se trage din plescaitul din buze, pentru ca arata ca aceasta cale evolutionara este plauzibila”, a declarat profesorul Thore Bergman de la Universitatea Michigan.
„Studiul demonstreaza ca primatele non-umane pot vocaliza in timp ce plescaie din buze pentru a produce sunete similare vorbirii”, a adaugat coordonatorul studiului.
Profesorul Bergman a devenit fascinat de sunetele produse de gelada in timp ce observa aceasta specie de maimute in 2006. Maimuta gelada (Theropithecus gelada), cunoscuta si sub numele de babuinul gelada, traieste doar in zona platoului Etiopian, numeroase exemplare fiind intalnite in zona Muntilor Semien.
„De multe ori ma trezeam ca ma uit in spate sa vad cine vorbeste cu mine si observam ca erau maimutele gelada”, a comentat Bergman. „Era ciudat sa vad ca vocalizele primatelor se aseamana atat de mult cu vocile oamenilor”, a mai spus cercetatorul.
Maimutele gelada sunt o specie foarte sociabila, cu un repertoriu vocal bogat, pe care il exprima cu ajutorul unor miscari faciale complexe.
Integral pe descopera.ro
Foto: bbc.co.uk Tag-uri: sunete, voce, maimute
Sunetele vocale ritmice produse prin lovirea buzelor de maimutele gelada prezinta similitudini frapante cu vorbirea umana, anunta cercetatorii de la Universi