La ce banca sa-mi pun banii ca sa-mi fie in siguranta? – se intreaba sfatos Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar. La pusculita-porc sau intr-o caseta, ii raspunde un confrate de presa. Dilema autorului unui text ce se doreste profesionist sfatos la adresa bancii centrale nu se rezolva pana la finalul editorialului, dovada ca, la urma urmei, lucrurile ar trebui sa ramana asa cum sunt si cum este firesc intr-o piata libera. Fiecare face ce vrea cu banii lui. Desigur nu asta a vrut sa spuna insa analistul sef al pietei bancare din Romania prin prisma faptului ca Ziarul Financiar se mentine un soi de chior in tara orbilor in amintirea zilelor cand era cotat ca cel mai cel pe piata cotidienelor de business. Nu!
Articolul de fond din ziua de 8 aprilie spune pe sleau ceea ce-l framanta. Pur si simplu, autorul se pune in pielea unei persoane fizice (sau juridice- ca nu rezulta) si-l trec fiori de groaza la gandul ca nu poate alege unde sa depuna 100001 euro. Are si argumente. Iata-le: „Izbucnirea crizei în toamna lui 2008, salvarea de către statele lor a unor mari grupuri financiare mondiale şi regionale care păreau intangibile – Citibank, Merrill Lynch, AIG, ING, Erste, Raiffeisen, BNP, SocGen, RBS, criza din Irlanda, Portugalia sau Grecia, plus situaţia din Cipru i-au pus pe români să întrebe din ce în ce mai des: care este cea mai sigură bancă din România? Unde să-mi ţin banii? Eşti sigur că e sigur acolo?” Dupa aceasta enumerare mare branza nu mai ramane, din sistemul bancar romanesc, desigur cu exceptia CEC-ului. Chiar, domn Hostiuc, ce parere aveti de CEC?
Vizibil ingrijorat de soarta amaratilor cu lichiditati ce depasesc plafonul de garantare extrem de public dealminteri, cel mai tare ziar de business din Romania se-ntreaba prin chiar vocea celui ce da linia editoriala: „Ţi se indică printr-o hârtie lipită pe uşă sau pe lângă ghi