Deşi creditarea per ansamblu zonei euro va continua să scadă în 2013, potrivit analiştilor Ernst & Young, în România creditarea este de aşteptat să stagneze, insuficient pentru alimentarea creşterii economice astfel încât să se înregistreze o stopare a creditelor neperformante.
Se estimează că per ansamblul zonei euro creditarea va continua să se contracte în 2013, dar cu un ritm mai redus decât în 2012, respectiv cu 0,5% faţă de 1,7%, potrivit Eurozone Financial Services Forecast, realizată de Ernst & Young.
Previziunile arată că, la nivelul Eurozonei, creditarea va reintra pe creştere începând cu anul 2014, cu o rată anuală de 2,9%, care include o revenire modestă pe creştere în Spania, cu o rată de 0,9%.
“În România, ne aşteptăm mai degrabă la o stagnare a creditării în următoarele 9 luni, cu o uşoară creştere pe companii şi una ceva mai pronunţată pe credite ipotecare dar şi o scădere a creditelor de consum. Această situaţie se datorează neîncrederii consumatorilor şi a decidenţilor din companii în perspectivele pe termen scurt ale economiei, dar şi apetitului limitat şi selectiv al unora dintre jucători”, spune Gelu Gherghescu, Partener Assurance & Advisory la Ernst & Young România.
Oricum, chiar şi o uşoară evoluţie pozitivă a creditării nu ar fi suficientă să alimenteze creşterea economică în asemenea măsură, încât să contribuie semnificativ la stoparea evoluţiei creditelor neperformante, spune Gherghescu.
„Astfel, deşi mai lent, acestea vor continua să crească în următoarele 6-9 luni (creditele neperformante, n.r.). Practic, în ceea ce priveşte evoluţia creditării şi a creditelor neperformante rămânem, într-o oarecare măsură, într-un cerc vicios”, menţionează Gelu Gherghescu.
Prima de risc pentru România ar trebui să scadă
“În pofida probabilităţii reduse pentru scenariul în care ratel