Moneda națională se află acum într-un context favorabil, dar, dacă la nivel european apar din nou tensiuni, s-ar putea deprecia din cauza reticenței investitorilor
Leul a crescut zilele trecute, chiar foarte puternic în raport cu dolarul, şi situaţia favorabilă monedei naţionale ar putea continua. Cererea pentru titlurile de stat a fost destul de mare ieri, aceasta fiind una dintre cauzele creşterii monedei. Pe de altă parte, temperarea tensiunilor din Europa a permis aprecierea euro şi leului faţă de dolar. Mulţi români cu câştiguri în lei şi credite în euro se întreabă dacă să schimbe acum banii pentru rată sau este bine să mai aştepte.
În ciuda evoluţiei bune, unii analişti spun că leul nu va creşte mult peste nivelul actual. De exemplu, specialiştii ING Bank sunt de părere că moneda naţională va varia în jurul nivelului de 4,4 lei/ euro, pe care l-a atins ieri.
Un impuls pentru creşterea monedei naţionale l-ar putea da însă sumele aduse de românii care lucrează în străinătate şi care vor veni în România să petreacă sărbătorile Paştelui. Acalmia din viaţa politică de la noi şi faptul că la nivelul alianţei de guvernare nu a izbucnit un conflict deschis în ultimele zile pe tema numirilor din justiţie au susţinut de asemenea moneda naţională.
Pericole pe viitor
Însă, cel puţin pe plan extern, nu este exclus ca în următoarele luni să avem parte de evoluţii care să tragă în jos leul.
„Să nu uităm că în Cipru nu s-a ajuns încă la un acord cu UE în privinţa nivelului de impozitare al depozitelor. Am văzut cum oscilează cursul pe fondul tensiunilor la nivel european, mai ales când este vorba de zona euro”, a comentat pentru EVZ un dealer din piaţă.
Băncile cipriote nu au o expunere mare în România, dar când evoluţia de pe piaţa europeană dă motive de temere investitorilor aceştia obişnuiesc să retragă plasamentele considerate mai vuln