Sectorul financiar din zona euro a depăşit cea mai mare parte a problemelor, dar recuperarea economică din regiune rămâne încă fragilă, potrivit analizei Eurozone Financial Services Forecast, realizată de Ernst & Young. Dezintermedierea încetineşte, dar activele financiar-bancare vor continua să scadă uşor în 2013, pe fondul unei creşterii a ratei creditelor neperformante, în special în ţările de la peroferia zonei euro.
Criza datoriei cipriote este un semn că problemele Zonei Euro nu s-au încheiat, iar recuperarea economică din regiune rămâne încă una fragilă şi cu o traiectorie nesigură. Conform previziunilor Eurozone Financial Services Forecast, deşi anumite situaţii problematice localizate nu sunt excluse, problemele majore cu care s-a confruntat sectorul financiar din Zona Euro par să se apropie de sfârşit.
Se estimează că mulţi dintre indicatorii cheie din sector vor reintra pe o creştere modestă în următoarele 18 luni şi în special băncile ar trebui să poată redemara creditarea şi, astfel, să sprijine relansarea economică din 2014.
“Răspunsul pieţei la criza datoriei cipriote a fost, în cele din urmă, destul de încurajator în măsura în care a demonstrat că marile economii europene sunt acum relativ bine izolate faţă de crizele cu caracter naţional din statele mai mici”, spune Andy Baldwin, Liderul diviziei Servicii Financiare Ernst & Young EMEIA.
De asemenea, Gelu Gherghescu, Partener Assurance & Advisory la Ernst & Young România spune că “Sentimentul general este că sectorul financiar al Zonei Euro a depăşit cea mai mare parte din probleme”
Totuşi, spune el, „chiar în cadrul zonei, previziunile sunt diferite pentru Nord respectiv Sud şi, de asemenea, între instituţiile financiare mari, de importanţă sistemică ce continuă să se întărească, respectiv băncile mai mici care au perspective mai puţin certe”.