În fiecare an, sute de ieşeni ajung la Secţiile de Gastroenterologie din cauza ulcerului gastric sau duodenal. Asociat cu o „foame dureroasă“, ulcerul este o boală cronică digestivă, caracterizată prin apariţia de eroziuni la nivelul mucoasei gastrice.
Ulcerul apare ca urmare a unui dezechilibru în balanţa dintre factorii protectori ai mucoasei stomacului (mucus, bicarbonaţi) şi cei agresivi (secreţia acidă, pepsină, acizi biliari, consumul de alcool, unele medicamente, precum aspirina). Simptomele cele mai frecvente sunt crampele dureroase care apar în zona stomacului, dar pot să iradieze spre spate sau partea dreaptă a abdomenului.
„Avem patologii diverse. În ceea ce priveşte patologia de sezon, de primăvară, cea mai frecventă afecţiune este ulcerul gastric, dar şi cel duodenal. Acum încep durerile, o parte dintre bolnavi vin cu crize dureroase, mai ales cei care suferă şi de astm. Am avut cazuri care au venit cu hemoragii digestive din cauza medicamentelor pentru răceală. Patologia predomină în momentul de faţă, mai ales în cazul persoanelor care suferă de ulcer de multe luni de zile“, a spus prof. univ. dr. Carol Stanciu, şeful Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
Specialiştii recomandă ca, în această perioadă, toţi cei care au fost diagnosticaţi cu ulcer duodenal sau gastric, să ia măsuri pentru a avea o alimentaţie corespunzătoare, în cantităţi mici, la intervale scurte de timp. Un semnal de alarmă este tras în cazul medicamentelor folosite în tratamentul răcelilor, întrucât acestea pot irita şi mai mult mucoasa gastrică.
„Bolnavii de ulcer nu trebuie să consume medicamentele prezentate mereu la televizor, pentru tratarea răcelii. Mă refer acum la medicamentele antiiflamatorii. Să se ferească de aşa ceva, pentru că pot surveni hemoragiile digestive, să se trateze cu ceaiuri şi s