Comisia de apărare a Senatului, condusă de liberalul Corneliu Dobrițoiu, a votat modificările la statutul cadrelor militare care prevăd că în funcţie de nevoile de încadrare militarii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituţiei. Sursa: AGERPRES
Potrivit preşedintelui Comisiei de apărare, Corneliu Dobriţoiu, această prevedere se va aplica în exclusivitate MApN şi MAI. „Am luat decizia să menţinem textul adoptat de Camera Deputaţilor. SPP şi STS sunt structuri mici şi nu au obligativitatea de a crea comisii de selecţie pentru promovarea şi menţinerea cadrelor în activitate. STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80 care prevede că se pot pensiona la 60 de ani. Vor beneficia de prelungiri în funcţie de ierarhia care subordonează aceste instituţii”, a spus Dobriţoiu, citat de Agerpres.
Referindu-se la pensionarea cadrelor MApN şi MAI, Dobriţoiu a precizat că aceasta se va face gradual. Astfel, generalii cu o stea se vor pensiona la 56 de ani, cu două la 57 de ani, cu trei stele la 58 şi cu patru stele la 59 de ani.
Dobriţoiu a explicat că în instituţiile militare funcţionează comisiile de selecţie, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apărării.
„Un ministru politic nu poate şti care e nevoia operaţională pentru menţinerea încadrării pe un post. Nu poţi să ţii un general de brigadă până la 60 de ani. Uzura fizică e foarte mare”, a mai spus senatorul liberal.
Întrebat dacă se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să atace la CCR acest proiect, Dobriţoiu a afirmat că este dreptul şefului statului, dar şi-a exprimat speranţa că „noul text de lege va fi profund cumpănit” de preşedinte care are consilieri şi şefi de structuri.
CITEȘTE ȘI: „Lege năroadă”. Traian Băsescu acuză USL că vrea punerea Armatei