Franţa a început săptămîna aceasta să-şi retragă primele trupe din Mali. Situaţia din această ţară rămîne însă incertă şi complicată, deci, pe de altă parte, operaţiunile militare franceze vor fi prelungite. Noua fază a operaţiunii “Serval” în Mali va trebui însă aprobată de Adunarea Naţională Franceză.
Comentatorii care avertizau, cu trei luni în urmă, că intervenţia militară franceză în Mali s-ar putea împotmoli şi în orice caz prelungi timp de ani de zile încep să creadă că au avut dreptate. Pe 22 aprilie, în virtutea prevederilor constituţionale, Adunarea Naţională Franceză se va pronunţa în privinţa continuării angajamentului militar francez în Mali. Legea fundamentală prevede că dincolo de o durată de patru luni, orice expediţie militară de acest gen trebuie să primească aprobarea Parlamentului şi a Senatului. O dezbatere va fi de altfel organizată în acest sens.
Toate acestea vor ţine probabil de o pură formalitate, este evident că Franţa nu se va putea retrage cu una cu două din Mali, pentru că altfel întregul edificiu destinat normalizării pe care îl construieşte acolo s-ar prăbuşi ca un castel din cărţi de joc. După cum scrie un comentator al Agenţiei France Presse, viitorul politic al statului Mali reprezintă una din cheile stabilităţii în regiune. Ori, la acest capitol, succesul nu este încă definitiv asigurat. Deşi intervenţia franceză, lansată pe 11 ianuarie, la iniţiativa preşedintelui François Hollande, a fost pînă acum un exemplu de eficienţă.
Trupele franceze au provocat pierderi grele grupurilor islamiste iar reţelele acestora din nordul ţării au fost dezmembrate. Din surse oficiale franceze se precizează că au fost lichidaţi în jur de 600 de terorişti, dintr-un număr de combatanţi evaluaţi între 1200 şi 2000. Au fost confiscate sau distruse numeroase stocuri de arme, de muniţii şi de benzină.
In aceste condiţii Franţ