Puţinele fonduri alocate pentru tratarea danturii copiilor şi românilor săraci din mediul rural au fost reduse aproape la zero de Ministerul Sănătaţi
Cabinetele stomatologice care aveau contract cu sistemul public de asigurări de sănătate rămân fără finanţare în acest an. „Cred că nu îşi dau seama ce fac. Taie practic finanţarea de la cei mai săraci români şi de la copii. Sunt cabinete la ţară care trăiesc din contractele cu asigurările, iar copiilor dacă nu le faci tratament şi profilaxie de mici, le este compromisă dantura pe viaţă”, afirmă medicul stomatolog Alina Ionescu, care are cabinet într-un cartier periferic al Capitalei.
Cu toate că în contractul-cadru finanţarea cabinetelor stomatologice este cuprinsă, pentru luna aprilie nu au mai fost alocate deloc fonduri, multe case de asigurări sistând contractările cu stomatologii. Campania „Medicul de Gardă”. Ministerul Sănătaţii fentează licitaţiile publice pentru firme abonate la contracte cu statul!
Ministerul tace, răspunde CNAS
Oficialii Ministerului Sănătăţii (MS) nu au formulat un punct de vedere faţă de această situaţie. Ne-au trimis însă lămuriri reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „MS, care este cel care face politica sanitară în România, a stabilit reducerea fondurilor la asistenţă stomatologică cu precizarea că în anul 2013 intenţionează să înfiinţeze un program de prevenţie în stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenţa stomatologică a fost aşadar o decizie politică pe care Ministrul Sănătăţii şi-o asumă”, se arată în punctul de vedere oficial trimis de CNAS.
Sumele pentru 2013 au fost reduse la 13 milioane lei. În anul 2012 au fost alocate 57,8 milioane lei. „Cei 13 milioane de lei sunt de fapt necesari pentru plata stomatologilor pentru primele trei luni din an, când s-au făcut acte adiţionale”, este de părere medicul stomatolog. @