Una dintre cele mai renumite orchestre de lăutari din judeţul Cluj, „Lăutarii Ardeleni” a susţinut de Ziua Internaţională a Romilor trei concerte în Cluj-Napoca, unul în faţa Casei de Cultură a Studenţilor şi două în Piaţa Muzeului.
Formaţia, care cuprinde 100 de instrumentişti, reprezintă cea mai veche vatră de lăutari din judeţ. Originari din Gherla, „Lăutarii Ardeleni”, este condusă de Bob Siminic, “ultimul mohican din garda veche a marilor lăutari care au fost pe Valea Someşului Mic”, după cum singur se descrie. „Repertoriul nostră constă în muzică populară, românească, ungurească, ţigănească, de toate soiurile. Ardealul nostru este al tuturor”, a declarat Bob Siminic, cel care conduce orchestra „Lăutarii Ardeleni”.
Bob Siminic povesteşte că baza formaţiei a fost pusă imediat după Revoluţie după modelul Orchestrei Simfonice Ţigăneşti de la Budapesta. Unii instrumentişti au fost luaţi direct de pe băncile şcolii din Gherla.
“Eu am cântat în orchestre profesioniste Ansamblul Ciocârlia, Filarmonica de Stat din Cluj, ca şi violonist în ambele. Formaţia este rezultatul muncii mele. Avem şi solist vocal şi dansatori, orchestra numără 100 de persoane, aidoma celor de la Budapesta, Orchestra Simfonică Ţigănească (Cigányzenekar) şi am pus bazele acestei orchestre, imediat după Revoluţie. După 1990, i-am adus în orchestră pe unii colegi care învăţau la şcoala din Gherla un instrument muzical. Avem o şcoală a copiilor din Gherla şi nu numai, care doresc să înveţe să cânte la vioară, violă, contrabas. Şi cei care s-au format la această şcoală i-am adus aici, printre veterani. Cel mai bătrân dintre instrumentişti este taragotistul, are 70 de ani. Eu am 61 de ani, ceilalţi sunt mai tineri, până în 50 de ani, iar cel mai tânăr are 14 ani”, rememorează liderul formaţiei.
Lăutarii clujeni recunosc că pe vremea lui Ceauşescu câştigau mult mai bine din muzi