În cartierul londonez cu câteva dintre cele mai scumpe proprietăţi din lume, s-ar părea că nici măcar singurii oameni care îşi permit cu adevărat să trăiască în acel loc nu vor să o facă. Anul trecut, firma imobiliară Savillas a descoperit că 37% din oamenii care cumpără proprietăţi în cele mai scumpe cartiere ale Londrei nu intenţionează să facă din acestea principala lor reşedinţă.
„Belgravia devine un sat cu tot mai puţini locuitori“, spune Alistar Boscawen, un agent imobiliar care lucrează într-o parte a Londrei în care preţurile caselor pornesc de la 5 milioane de euro şi ajung până la 58 de milioane de euro, scrie „The New York Times“.
Cumpărătorii sunt, de regulă, bogătaşi străini din Rusia, Kazahstan, Asia de Sud sau din India. Pentru ei, Londra nu este decât un popas din existenţa lor nomadă, care mai include locuri precum New York, Moscova sau Monaco.
În ciuda populaţiei reduse a cartierului, magazinele de lux rezistă, totuşi. Până şi magazinele cu animale şi-au ajustat preţurile cu portofelele rezidenţilor, din moment ce o simplă păturică pentru câini a ajuns să coste 225 de euro.
Luminastinsănuaducebeneficiieconomieilocale
Londra nu este singurul oraş în care cei mai bogaţi oameni ai lumii îşi părăsesc proprietăţile, preferând să locuiască în unele mult mai scumpe, în alte părţi ale lumii. În oraşul american Manhattan, de exemplu, principiul se aplică la fel de bine. Însă diferenţa este că mulţi dintre locuitorii de lux ai cartierelor londoneze sunt străini şi ajung să cumpere cartiere întregi, fără ca măcar acestea să fie folosite.
Multe zone din centrul Londrei au devenit interzis de scumpe pentru locuitorii din zonă, lucru semnalat şi de Paul Dimoldenberg, liderul opoziţiei laburiste din cadrul Consiliului Local Westiminster.
Cealaltă faţă a Londrei, cea în care oraşul pare a fi abandonat FOTO Shuttersto