…ca pe o consecinţă a confiscării proprietăţilor bisericeşti. La Bucureşti, Remus Cernea, lider al Partidului Verde, deputat din partea Uniunii Social Liberale, a cerut ca statul să nu mai finanţeze bisericile. În replica, Biserica Ortodoxă a cerut să i se retrocedeze în acest caz toate bunurile confiscate, începând cu prima secularizare, făcută de Alexandru Ioan Cuza. De la Bucureşti, Sabina Fati:
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane considera ca sprijinul pe care il primeste din partea statului este consecinta confiscarii proprietatilor bisericesti. Pretextul invocat de inaltii prelati ortodocsi vine pe fondul propunerii legislative anuntate de Remus Cernea, lider al Partidului Verde, deputat din partea Uniunii Social Liberale, care a cerut eliminarea subventiilor acordate de catre stat bisericilor.
Patriarhia spune ca ar putea fi de acord cu aceasta solutie, daca statul ar restitui toate averile bisericesti confiscare inca de la 1863. Biserica Ortodoxa Romana se refera la Legea secularizarii averilor manastiresti adoptata la ideea lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor comun al Moldovei si Tarii Romanesti. Cuza a fost si primul lider autohton, care a instituit un impozit de 10 la suta asuprea veniturilor manastirilor, bisericilor si seminariilor. Confiscarea averilor bisericesti care a avut loc acum 150 de ani a insemnat la 1863 circa 25 la suta din suprafata agricola si forestiera a Moldovei si Tarii Romanesti. Paminturile au fost folosite in mare parte pentru improprietarea oamenilor saraci, dar ulterior statul comunist le-a confiscat, impreuna cu alte terenuri care apartineau manastirilor sau bisericilor.
Inaltii ierarhi ortodocsi ar fi deci dispusi sa renunte la sprijinul statului, care inseamna aproape 0,4 la suta din Produsul Intern Brut, daca si-ar reprimi mosiile inapoi, motivind ca odinioara puteau cu veniturile