În perioada 1-5 aprilie 2013, au avut loc Olimpiadele Naţionale de Matematică (Braşov), Fizică (Satu Mare) şi Informatică (Timişoara). Din cei peste 1400 de elevi participanţi, pasionaţi de ştiinţele exacte şi dedicaţi studiului acestora, doar cîte 20 vor face parte din lotul extins al României, urmînd ca în luna mai să fie selectaţi, dintre aceştia, patru-şase elevi care vor reprezenta România la Olimpiadele Internaţionale din lunile iulie-august.
Coordonatorii loturilor olimpice au încredere în performanţele elevilor şi ţintesc spre cît mai multe medalii de aur. „Anul trecut am fost pe locul 1 în Europa şi pe locul 10 în lume la Olimpiada Internaţională de Matematică, iar anul acesta ne-am propus să depăşim această performanţă”, spune Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic la matematică.
Şi profesorul Adrian Dafinei, coordonatorul lotului olimpic la fizică, prevede obţinerea multor medalii: „Eu văd anul acesta, prin continuitate, rezultate foarte bune pentru delegaţia României. Sînt sigur că vom obţine cinci medalii la Olimpiadele Internaţionale în acest an; nu mă îngrijorează numărul, ci culoarea lor. Aş vrea să fie toate de aur.”
Însă competiţia cea mai intensă va fi la informatică, unde ne vom lupta pentru o poziţie din top 3 cu SUA, China şi Rusia, după ce în 2012 am ocupat locul patru. „În 2013 vrem să ţintim o poziţie în primele trei ţări”, spune Constantin Gălăţan, coordonatorul lotului. „Ar fi o performanţă absolut incredibilă pentru o ţară de dimensiunile României, care nu beneficiază de populaţia atît de numeroasă a unor ţări ca SUA, Rusia sau China.”
Unul dintre susţinătorii olimpicilor români este Fundaţia eMAG, care a contribuit în 2013 la organizarea Olimpiadelor Naţionale şi la premierea elevilor cîştigători de la aceste concursuri. Fundaţia a fost lansată în octombrie 2012, odată cu programul „Hai la Olimpiadă!”, propun