Prima instituţie de învăţământ economic superior din România împlineşte 100 de ani de existenţă. La bilanţul de un secol, Academia de Studii Economice se laudă cu sute de mii de absolvenţi. Pavel Năstase, rectorul ASE, a declarat într-un interviu pentru gândul că recesiunea economică se va termina când oamenii vor înţelege să fie ponderaţi în privinţa consumului.
Gândul: Câţi studenţi au absolvit ASE-ul în 100 de ani?
Pavel Năstase: Cred că sunt în jur de 300.000 de studenţi care au absolvit în ultimul secol. Nu poţi să faci calcule pe promoţii, pentru că există un anumit coeficient de pierdere la nivelul fiecărei promoţii. Dar, statistic vorbind, 1% din populaţia României a absolvit ASE-ul.
Nu vi se pare mult?
Nu, pentru că dacă ne gândim bine, până acum 10-15 ani, ASE-ul era singurul funizor de învăţământ superior economic, în sensul de universitate economică. Sigur că au fost şi universităţi cum e Iaşiul, Clujul sau Timişoara, care au şi facultăţi cu profil economic. Dar din 1913 şi până în 1967-1968, Academia de Studii Economice a fost poate singurul furnizor de învăţământ superior economic.
Cât la sută din absolvenţii de ASE se angajează?
Când spuneţi absolvenţi de ASE nu este corect, e mai bine spus absolvenţi de învăţământ economic. Să nu uităm că tot aici sunt asimilaţi şi absolvenţii de la inginerie economică. O parte dintre ei lucrează din facultate. Am făcut o ancheta în rândul absolvenţilor din 2010, 2011, 2012 şi am văzut că 92% dintre ei lucrează. Procentul de neangajabilitate este de 8%, care este sub procentul de şomaj pentru grupa de vârstă la care se raportează absolvenţi.
Câţi dintre ei lucrează în domeniul studiat?
Sondajul nostru arată că 60% dintre absolvenţi lucrează pe domeniul lor de pregătire. O treime dintre absolvenţi îşi găsesc de lucru în mai puţin de trei luni de la absolvire. Jumăta