Post, diete, astenie de primăvară. Nutriţionistul Luminiţa Suveică ne învaţă cum să ne alimentăm corect ca să ne simţim bine în orice perioadă a anului.
„Adevărul“: Doamna Suveică, ce gust are sănătatea?
Luminiţa Suveică: Sănătatea are un gust savuros dacă duci un mod de viaţă sănătos. Aş asocia-o cu gustul unei salate de fructe sau de crudităţi.
Când aţi înţeles că alimentaţia e un aspect important al vieţii?
Ţine de profesia mea. Sunt endocrinolog, am făcut o specializare în nutriţie, iar teza mea de doctor a fost despre diabetul zaharat. Am studiat alimentaţia pacienţilor mei şi am înţeles că e o problemă. Ei îşi închipuiau că a ţine o dietă în cazul diabetului înseamnă să nu mănânci nimic, o concepţie eronată. Mi-am dat seama că trebuie să le schimb atitudinea şi am început să promovez alimentaţia sănătoasă.
Care sunt regulile de bază pentru o alimentaţie corectă?
Cea mai importantă este regula celor trei mese pe zi şi a gustărilor servite între ele. Micul dejun este sfânt! Cei care sar peste dejun vin la serviciu nervoşi şi somnoroşi, deoarece creierul nu a primit energia necesară de dimineaţă. Apa este la fel de importantă, pentru că toate procesele din organism au loc în prezenţa ei. Doi-trei litri de apă pe zi sunt imperioşi pentru hidratare. Secretul meu: un pahar de apă pregătit de cu seară, în care pun o felie de lămâie, o linguriţă de miere şi câteva picături de echinaceea. Îl consum dimineaţa. Este un adevărat balsam care îmi dă energie, bună dispoziţie şi face bine stomacului. Nu uităm că apa se bea cu jumătate de oră până la masă şi la 20 de minute după. Seara vom mânca mai mult fructe, legume sau lactate degresate.
Unde greşim cel mai des când este vorba de alimentaţie?
Nu înţeleg oamenii care spun că nu au timp să mănânce dimineaţa. În schimb, seara mâncăm mult. În plus, când sunt multe bucate pe masă,