Programul concedierilor de la TVR, finalizat recent, are inca ecouri in randul unor fosti angajati, care contesta in instanta decizia prin care au fost pusi pe liber. Tocmai cand conducerea televiziunii rasufla usurata ca a reusit sa inchida "robinetul risipei", un val de procese ameninta proaspatul echilibru financiar, prelungind starea de incertitudine.
“Procesul de concediere a fost unul nereusit din mai multe puncte de vedere”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV (SPUSTV).
“Mai intai, aceasta selectie de personal s-a facut dupa criterii arbitrare, fara sa existe cu adevarat o selectie pe criterii valorice sau, dupa caz, disciplinare”, a adaugat seful sindicatului TVR.
El a explicat ca selectia a fost mai mult o “batalie a CV-urilor”, iar apoi o proba a interviurilor, care “nu a fost in nici un caz relevanta”, mai ales pentru meseriile tehnice.
“Hai sa fim seriosi, dupa ce criterii departajezi doi lacatusi mecanici sau doua centraliste?”, intreaba retoric Bocanaciu.
De asemenea, acele asa-zise memorii de activitate, in fapt niste CV-uri mai elaborate, nu au fost supuse verificarilor, ceea ce ridica semne de intrebare asupra exactitatii acestora, a adaugat reprezentantul sindical.
“Chiar si in zona editoriala exista multe suspiciuni in randul angajatilor SRTv, cum ca aceste realizari trecute in memoriile de activitate nu au fost cantarite corect de comisiile de selectie”, a mai spus presedintele SPUSTV.
Potrivit conducerii TVR, concedierea colectiva a fost necesara tocmai pentru reducerea cheltuielilor si plata datoriilor fiscale ale televiziunii publice, care se ridicau la 65 de milioane de euro. In plus, aproape 3 milioane de euro va trebui sa plateasca TVR pentru salariile compensatorii ale celor peste