Dacă anul trecut culturile erau afectate destul de grav de secetă, în această perioadă excesul de apă şi băltirile pe anumite suprafeţe de teren pot duce la diminuarea producţiilor agricole. Precipitaţiile abundente, mult peste mediile anuale, din ultima perioadă, afectează în mare măsură atât culturile însămânţate în toamna anului trecut, cât şi desfăşurarea campaniei agricole de primăvară. Dacă cerealele păioase rezistă încă sub ape, culturile de primăvară nu pot fi însămânţate deoarece terenurile nu pot fi lucrate. Specialiştii din agricultură sunt de părere că însămânţările de primăvară vor fi decalate cu trei-patru săptămâni, în funcţie şi de precipitaţiile care vor cădea sau de gradul de creştere a temperaturilor. Însă, în cazul în care precipitaţiile vor continua să cadă, iar vremea va rămâne în continuare rece pentru această perioadă a anului, culturile de toamnă vor fi şi ele afectate, iar însămânţările de primăvară vor avea loc foarte târziu, lucru ce va afecta producţia din toamna acestui an.
Precipitaţii de 175 de l/mp
În primele trei luni ale acestui an, precipitaţiile căzute pe raza judeţului Satu Mare au depăşit cu mult mediile multi-anuale din ultimii zece ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia Agricolă Satu Mare. Astfel, în luna ianuarie, precipitaţiile au totalizat 55,8 l/mp, cu 12,7 l/mp mai mari decât media multi-anuală a lunii respective. În februarie, precipitaţiile au depăşit doar cu 4 l/mp media anuală, ajungând la 45,8 l/mp.
În schimb, în luna martie, precipitaţiile au fost abundente pentru această perioadă. Dacă media multi-anuală pentru această lună era de 75 de l/mp, în cursul lunii martie a acestui an au fost înregistrate precipitaţii de 175 de l/mp, adică cu 100 de l/mp mai mari decât normalul. De asemenea, şi în primele opt zile ale lunii aprilie precipitaţiile au ajuns deja la 25 de l/mp, fiind depăşite