Deşi există o presiune socială mult mai mare pe umerii femeilor care nu au devenit mame, experţii au aflat că, de fapt, lipsa unui copil în familie îi afectează mult mai mult pe bărbaţi, relatează publicaţia „The Huffington Post“.
Concluziile aparţin unui studiu britanic coordonat de specialistul Robin Hadley şi prezentat de curând în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Britanice de Sociologie. Sondajul iniţiat de Hadly a adunat părerile a 27 de bărbaţi şi a 81 de femei care nu au avut copii. Proporţiile se aseamănă atunci când ne referim la membrii voluntari care îşi doresc să devină părinţi. Astfel, 59% din bărbaţi şi 63% din femei îşi doreau un moştenitor, iar mai bine de jumătate dintre voluntarii de sex masculin au mărturisit că au rămas singuri din cauza faptului că partenera nu dorea să devină mamă. Procentul în rândul femeilor care s-au despărţit din acest motiv a fost puţin peste un sfert.
Spre desoebire de femei, bărbaţii au tendinţa să fie geloşi, furioşi şi chiar depresivi din cauza faptului că nu au un fiu sau o fiică. „Sunt foarte puţine cercetări care analizează sentimentul de paternitate. Iar acest lucru îi determină pe mulţi să creadă că femeile îşi doresc un copil mai mult decât bărbaţii. Fals“, a explicat Hadley jurnaliştilor americani.
Există însă şi un revers al medaliei. Deşi sunt mai puţin depresive decât bărbaţii atunci când vine vorba de naştere, femeile se simt, însă, vinovate. Niciun bărbat nu s-a considerat vinovat pentru că nu are un copil, pe când procentul în rândul femeilor a fost de 16%. Sondajul a fost realizat cu ajutorul unui chestionar online, adresat adulţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 66 de ani. Majoritatea subiecţilor intervievaţi erau heterosexuali, caucazieni şi angajaţi cu normă întreagă.
La cel de-al doilea sondaj coordonat de Hadley au participat 125 de persoane, părinţi care aveau un