Ca urmare a cresterii numarului de credite neperformante in economiile periferice, rata acestora va atinge in acest an in Zona Euro un varf istoric de 7,2%, peste nivelul de 6,7% prognozat la sfarsitul anului 2012.
O analiza a Ernst & Young arata ca rata creditelor neperformante (NPL) este deja in scadere in Franta, Germania si Olanda in acest an, insa se estimeaza ca va atinge un varf de 10,2% in Italia si de 12,8% in Spania, fara a lua in calcul recentul transfer de active problematice catre SAREB (La Sociedad de Gestion de Activos procedentes de la Reestructuracion Bancaria).
“In Romania, ne asteptam mai degraba la o stagnare a creditarii in urmatoarele 9 luni, cu o usoara crestere pe companii si una ceva mai pronuntata pe credite ipotecare dar si o scadere a creditelor de consum. Aceasta situatie se datoreaza neincrederii consumatorilor si a decidentilor din companii in perspectivele pe termen scurt ale economiei, dar si apetitului limitat si selectiv al unora dintre jucatori”, a declarat Gelu Gherghescu, partener assurance & advisory la Ernst & Young Romania.
„Oricum, chiar si o usoara evolutie pozitiva a creditarii nu ar fi suficienta sa alimenteze cresterea economica in asemenea masura, incat sa contribuie semnificativ la stoparea evolutiei creditelor neperformante. Astfel, desi mai lent, acestea vor continua sa creasca in urmatoarele 6-9 luni. Practic, in ceea ce priveste evolutia creditarii si a creditelor neperformante ramanem, intr-o oarecare masura, intr-un cerc vicios”, mentioneaza Gelu Gherghescu.
Creditarea va scadea cu 0,5%, dar va reintra pe crestere incepand cu 2014
Creditarea segmentului de business si a persoanelor fizice a scazut cu 1,7% in Zona Euro anul trecut si se estimeaza ca aceasta contractie va continua si in 2013, insa intr-un ritm mai moderat, de 0,5%.
Diviziunea din