Laleaua Pestriță este una dintre plantele protejate prin lege, fiind pe cale de dispariție tocmai din cauza faptului că oamenii nu știu să o prețuiască. Laleaua Pestriță există într-o pădure din apropierea municipiului Târgu-Jiu, dar zilnic, sătenii din zonă și numai, merg în pădure și o rup. Apoi o vând care pe unde pot, deși riscă să primească amenzi mari.
În Pădurea Mărgăritarului din apropierea municipiului Târgu-Jiu creşte Laleaua Pestriţă, plantă pe cale de dispariţie şi declarată monument al naturii. În ciuda acestui fapt, există oameni care rup florile firave sau chiar scot bulbii din pământ pentru a-i vinde. În această pădure creşte în mod natural „Laleaua Pestriţă”, fapt ce constituie o raritate. În această pădure au proprietăţi locuitorii din Romaneşti, Drăguţeşti şi Dăneşti, deşi, din punct de vedere administrativ, pădurea se află pe teritoriul comunei Drăguţeşti. Pădurea Mărgăritarului are 106 hectare, o parte dintre ele fiind retrocedate proprietarilor, care fie nu sunt interesaţi de soarta speciei, fie nu au habar de existenţa ei. Nici nu a venit bine primăvara, că în Piața Mare au apărut câteva femei care ofereau spre vânzare buchețele de lalele pestrițe.
Distrug natura pentru câțiva lei
Unii dintre ei sunt gorjeni, alţii vin chiar de la Petroşani şi culeg în plase mari de rafie lalele ce cresc în Pădurea Mărgăritarului. Cu vădită rea intenţie sau din neştiinţă, aceşti oameni aduc prejudicii ireversibile florei, distrugând o plantă monument al naturii. „Am văzut prin pădure femei de la Petroşani, cu plase de rafie, le umpluseră cu flori dintr-alea mov. Le luau şi cu rădăcini. Mai târziu mi-a spus o vecină că sunt protejate de lege”, a spus o localnică. Edilii comunelor Drăguțești și Dănești spun că mare parte a pădurii este proprietatea localnicilor, dar că aceștia nu ar face rău lalelelor, pentru că știu că sunt protej