Londra găzduieşte miercuri 10 şi joi 11 aprilie o reuniune a grupului G8 care ar trebui, în principiu, să se concentreze pe problema paradisurilor fiscale. În mod oficial, premierul britanic David Cameron, care asigură în 2013 preşedinţia grupului G8, a plasat în centrul acţiunii sale lupta împotriva paradisurilor fiscale.
Ce ne facem însă cu faptul că Londra ascunde în inima ei cel mai mare “paradis fiscal din lume”?, se întreabă ziarul francez Le Monde. Cotidianul francez nu este de loc tandru cu această instituţie, “The City”, considerată ca fiind un adevărat stat în stat. Prima piaţă financiară europeană este de fapt un fel de plasă de păianjen care se întinde pe toată planeta şi coabitează perfect cu paradisurile fiscale, băncile extrateritoriale şi firmele anonime. Potrivit unui expert englez care a scris o carte în 2009 despre paradisurile fiscale, Nicholson Shaxton, “The City” adăposteşte 55 la sută din depozitele mondiale extrateritoriale (offshore).
Poate fi în aceste condiţii serios angajamentul lui David Cameron în vederea asanării finanţelor mondiale şi extragerea lor din acest imens mecanism de evaziune fiscală pe care îl reprezintă paradisurile fiscale? Cotidianul Le Monde consideră că în prezent mai degrabă Franţa ar putea lua iniţiativa acestui lupte, mai ales după seismul provocat de facerea Cahuzac. Europa ar trebui în orice caz întîi să se debaraseze de propriile paradisuri fiscale pe care le găzduieşte pe teritoriul său, mai precis în număr cu 14, în frunte cu Luxemburgul.
Ceea ce cere Franţa acum este instituirea unui mecanism de informare bancară automată la nivel european inspirat din măsura adoptată în 2010 de Statele Unite pentru depistarea cetăţenilor americani care se dedau la evaziune fiscală. Ideal ar fi ca băncile din întreaga lume să accepte această “revoluţie fiscală” şi să ofere o transparenţă totală privind s