Braşovul, „motorul economic” din centrul României, se află pe locul opt în clasamentul realizat de gandul.ro, în rândul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din ţară, după Cluj, Prahova şi Constanţa.
Numărul mare de gospodării cu instalaţii de canalizare, valoarea semnificativă a contribuţiei locuitorilor la economia locală şi speranţa lor de viaţă la naştere sunt câteva dintre elementele care îi asigură poziţia din top.
Acest judeţ se confruntă însă cu o problemă majoră, mai exact cu o rată mare a criminalităţii, a doua cea mai ridicată din întreaga ţară. Aceasta este depăşită doar de cea înregistrată în judeţul Hunedoara. Astfel, pe parcursul anului 2011, în Braşov au fost condamnate definitiv 358 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, cu 11 mai puţine decât în Hunedoara şi cu 19 mai multe decât în Capitală.
Braşovul ocupă locul al doilea în top, după Capitală, în ceea ce priveşte numărul de gospodării ce dispun de instalaţii de canalizare, devansând în clasament Timişul – judeţul cu cel mai ridicat nivel de trai din România, dar şi judeţe precum Constanţa, Sibiu sau Cluj.
Patronii companiilor care îşi desfăşoară activitatea aici sunt unii dintre cei care îşi plătesc cel mai bine angajaţii, aceştia din urmă obţinând al zecelea cel mai mare salariu mediu net din întreaga ţară, respectiv 1.418 lei. Rata şomajului înregistrată în Braşov este şi ea una dintre cele mai scăzute din România, depăşind uşor 5%.
Contribuţia locuitorilor la economia locală nu este nici ea de neglijat, estimându-se că în 2013 PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la 8.232 de euro, a patra cea mai mare sumă de la nivel naţional. Aceasta va fi depăşită doar de cea estimată în cazul Bucureştiului (16.379 euro) şi în cazul judeţelor Timiş (10.011 euro) şi Ilfov (9.650 euro).
Braşovul, „motorul economic” din centrul României, se află pe locul opt în clas