În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept “Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr. 66/2006, o iniţiativă legislativă a deputatului Nicolae Păun, reprezentantul minorităţii romilor în Parlamentul României.
Decizia ca 8 aprilie să devină “Ziua Internaţională a Romilor” în întreaga lume a fost luată în anul 1971, la Londra, în cadrul primului Congres Mondial al Romilor. Roata cu spiţe “chakra” a fost adoptată atunci ca simbol al etniei romani. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”. În versiunea de atunci, cântecul era al cântăreţei şi actriţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav al anilor ’60, “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”. Tot în 1971, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.
De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al doilea război mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor, păstrarea culturii romani şi limbii romani şi recunoaşterea internaţională a minorităţii rome ca minoritate naţională de origine indiană.
Cuvântul “Ţigan” provine din “atinganos”, care însemnă, în greaca veche, spurcat/eretic/murdar/blestemat, o sectă satanică, şi a fost atribuit de către un preot din Geogia, în jurul anului 1000, grupurilor de oameni ce migrau dinspre Persia/India către “lumea nouă”, către vest.
Denumirea de “rom” înseamnă “om” în limba romani, ea descinde din limba sanscrită, prima limbă modernă scrisă a omenirii, din “dom”, care, de asemenea, însemnă “