Daca pana in anul 2008 afacerile in domeniul imobiliar si retail mergeau “excelent”, odata cu debutul crizei financiare profitul s-a mutat in agricultura, mai exact in cultura de catina alba. Asa a ajuns clujeanul Ioan Morar sa numere afaceri cu mai multe zerouri si un profit de aproape jumatate de milion de euro.
Ioan Morar, 39 de ani, a aflat de cultura de catina alba in 2005. Un an mai tarziu pornea propria sa afacere cu 5 hectare cultivate cu catina alba. Investitia in amenajarea unui hectar de pamant a fost de aproximativ 10.000 de lei.
“De catina alba am aflat inca din 2000-2001, dar in urma cu opt ani am avut posibilitatea sa particip la cateva targuri de profil in UE unde am inteles importanta aceste culturi si totodata sa observam nisa pe piata din Romania”, explica Ioan Morar.
A ales acest tip de cultura dintr-un motiv simplu – rentabilitatea. Anual se poate obtine un profit net de 20.000 lei la hectar, in afara investitiilor realizate in materialul saditor.
“Cultura de catina este o afacere pe termen lung , cu o durata de viata de 25 de ani, investitia se amortizeaza imediat ce intra pe rod, dupa care pana la 25 de ani este doar pe profit. Lucrarile si investitiile sunt minime - 2 coase anuale si recoltatul”, spune Morar.
Materialul saditor a fost cumparat atat de pe piata interna, cat si din strainatate. In prezent, Ioan Morar are propria pepiniera. Citeste si:Calin Fusu vrea sa se extinda global prin achizitia unui site vandut a doua oara in cinci luniCurtea de Conturi include SNIF si ANIF in programul de control si audit de anul viitorCum au ajuns Lateral si CeeVee la un mariaj pe piata de site-uri de resurse umane?
In acest moment, agricultorul clujean detine o suprafata cultivata de 40 de hectare in Mures, Bihor, Botosani, Aiud si Bistrita si isi propune pentru acest sa infiinteze 100 de hectare de cultura de c