Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat de curând că toate spitalele aflate în subordinea Ministerului ar putea fi preluate de către universităţile de medicină din ţară. La nivelul Iaşului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ a preluat Spitalul CFR, luna trecută, pentru a crea un centru medical performant.
„Suntem în faza de a lua o decizie extrem de importantă pentru România: să aducem în subordinea universităţilor spitalele clinice, astfel încât acolo să se desfăşoare un proces integrat de pregătire şi muncă“, a explicat ministrul Sănătăţii.
Spitalul CFR este o structură care funcţionează de mai bine de 100 de ani şi este un spital general pentru bolnavii acuţi şi cronici, organizat într-o structură pe opt secţii cu specialităţi de bază din care şase sunt secţii clinice universitare: medicină internă, chirurgie, ORL, oftalmologie, dermatologie, balneologie şi două neclinice: neurologie şi ATI.
„Dorim să creem un centru de evaluare şi cercetare în valoare de câteva milioane de euro la Spitalul CFR. Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm să finalizăm toate formalităţile. Acest spital va fi un centru-pilot care să arate că în România pot exista şi unităţi care funcţionează fără probleme financiare. Va fi deschis către populaţia din Iaşi şi nu numai. Vrem să promovăm, în acelaşi timp, şi turismul medical, un domeniu foarte important, dar care nu este exploatat la maximum“, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“.
La Iaşi, spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii sunt Institutul Regional de Oncologie, Institutul de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu“, Spitalul de Psihiatrie „Socola“ şi Spitalul „Sf. Spiridon“.
„Vrem să dezvoltăm la Iaşi un centru universitar medical, precum cel din Franţa. Nu ne ajunge un singur spit