Victor Ponta a anunţat că Guvernul va iniţia procedura de asumare a răspunderii pentru Legea restituirii proprietăţilor, după ce textul final a fost convenit cu CEDO.
“S-au întors colegii mei de la Strasbourg şi miercuri venim în Guvern şi ne angajăm răspunderea pentru Legea retrocedărilor.” a susţinut premierul, într-o emisiune din noaptea de luni de la România TV. Victor Ponta a arătat că Legea retrocedărilor este o problemă a României, şi nu una a USL: “Avem un proiect pe care l-am prezentat, ne-am dus cu el la Strasbourg. Aveam data de 12 aprilie dată finală. Cei de la CEDO ne-au spus că mai prelungesc cu o lună până pe 12 mai ca să vadă proiectul. S-au întors colegii mei de acolo – secretarul de stat de la Justiţie şi preşedintele de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – cu textul final convenit cu CEDO, în aşa fel încât practic acum nu va mai exista niciun fel de argument că vom fi condamnaţi la CEDO sau că e neconstituţional. Eu vreau să angajăm răspunderea dintr-un singur motiv (…)Legi privind retrocedarea au dat toate partidele, este Legea Lupu, Legea 10 (…) Nu este corect să pară că e o problemă a USL. Este o problemă a României. Noi toţi plătim pentru ceea ce a luat statul comunist în urmă cu 70 de ani. Nu cred că este corect să mai plătim încă 70 de ani de acum încolo”.
Conform Agerpres, la 25 aprilie 2012, guvernul român a solicitat o prelungire cu 9 luni a termenului stabilit. Pe 5 iunie 2012, Curtea a decis să accepte cererea, amânând termenul până la 12 aprilie 2013. Printr-o scrisoare din 20 martie 2013, guvernul român a solicitat CEDO o nouă amânare, de o lună, a termenului sus-menţionat.
În mai multe dintre procedurile sale precedente de decizii-pilot, CEDO a dat curs cererilor guvernelor în ce priveşte prelungirea termenelor de punere în aplicare a unor măsuri cu caracter general apte să soluţioneze o pro