Cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor UE şi cele mai mari corecţii financiare – acesta este tabloul de bord al fondurilor europene după şase ani de la aderarea României la UE. Se poate altfel când chiar şefii din structurile care gestionează banii europeni primesc mită?
Toate programele operaţionale sectoriale au fost presuspendate din cauza neregulilor, iar corecţiile financiare care vor fi reţinute de Comisia Europeană se ridică la 800 mil. euro, adică o treime din sumele nerambursabile primite de România de la UE.
POS Mediu a scăpat cel mai repede de constrângătoarea procedură a presuspendării, dar la câteva luni, unul dintre foştii şefi şi apoi director în autoritatea de management care îl gestiona a fost arestat pentru mită şi trafic de influenţă.
Adrian Mîndroiu, 49 de ani, era perceput până săptămâna trecută drept unul dintre cei mai „vocali“ şi curajoşi înalţi funcţionari care lucrau cu fondurile europene. Avusese curajul să atace mediul politic românesc şi părea onest din toate punctele de vedere, dar a fost arestat pentru fraudă cu fonduri UE.
La un seminar la care a participat anul trecut, el a spus că rata de absorbţie al POS Mediu (în prezent de 12,8%) nu creşte pentru că proiectele sunt ţinute pe loc la nivel local. „Am sesizat că ne intersectăm (pe parcursul derulării proiectelor de investiţii în mediu - n. red.) cu drumuri sau cu staţii de epurare. Aceste lucrări sunt apărute din neant. Primarii au făcut drumurile ca să dea bine la electorat şi noi stăm cu ţevile în drum“, spunea Mîndroiu, într-o declaraţie surprinzătoare având în vedere că până atunci şefii autorităţilor de management nu au dat vina pe factorii politici pentru ritmul lent de absorbţie a banilor europeni în economie, indicând de fiecare dată lipsa de personal sau birocraţia excesivă.
El lucra de mai bine de şase ani în structura de conducere a