Pe măsură ce instituţiile financiare tradiţionale se zguduie din temelii, Bitcoin, moneda digitală a momentului, se bucură de un succes care ia amploare pe zi ce trece. Iar aproape de inima fenomenului virtual în care se învârtesc aproximativ două miliarde de dolari se află şi un român, Mihai Alisie.
Absolvent de Cibernetică al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu şi fost jucător profesionist de poker, Mihai este acum vocea care comunică în spaţiul public pentru Bitcoin. În calitate de redactor-şef al „Bitcoin Magazine“ din Statele Unite ale Americii, românul este asaltat zilele acestea de o avalanşă de întrebări cu privire la succesul financiar fără precedent al monedei virtuale. Jurnalişti de la „The Telegraph“, „The Guardian“, „Business Insider“ şi alte zeci de publicaţii internaţionale vor să „smulgă“ secretul din spatele evoluţiei fără precedent a unităţii monetare de tip Bitcoin. Şi au şi motiv.
Cei care au cumpărat Bitcoin în 2011 şi-au însutit investiţia iniţială. Asta pentru că în urmă cu doi ani o monedă virtuală de acest tip valora mai puţin de un dolar. Săptămâna trecută, ea depăşise pragul de 120 de dolari, iar astăzi poate fi tranzacţionată pentru 162 de dolari. „Bitcoin reprezintă pentru bănci ceea ce emailul a reprezentat pentru oficiile poştale şi este fără îndoială cea mai mare oportunitate de inovaţie de la invenţia internetului. Pentru prima dată în mulţi, mulţi ani avem o alternativă care funcţionează şi care ne permite să trimitem bani oriunde, oricui, oricând, fără intermediari“, explică Alisie.
UN SISTEM FINANCIAR DIN CARE LIPSEŞTE INFLAŢIA
Românul identifică punctele tari ale sistemului financiar Bitcoin. Este deflaţionar şi nu se bazează pe conceptul de bani ca datorie. „Bitcoin este mai degrabă comparabil cu aurul“, afirmă Alisie.
Şi nu este singurul argument în favoarea monedei virtuale. „