După modelul strămoşilor care au otrăvit apa din fântâni în calea invaziei turceşti, mai mulţi proprietari de terenuri agricole din localitatea sălăjeană Gâlgău şi-au otrăvit pământurile, pentru a se asigura ca animalele ce le încalcă proprietatea nu vor mai petrece mult timp de lumea aceasta.
Fapta a ieşit la iveală după ce proprietarii unor turme de oi, ce obişnuiau să îşi pască animalele pe acele terenuri deşi nu aveau acceptul proprietarilor au sesizat Garda Naţională de Mediu - comisariatul judeţean Sălaj. Comisarii de Mediu au fost luni pe teren, iar ieri, prefectul Sălajului, Ionel Ciunt, a convocat o şedinţă pe această temă.
Potrivit viceprimarului comunei Gâlgău, Victor Florian, scandalul durează de câteva luni şi îi are ca protagonişti, pe de-o parte, de proprietarii terenurilor, iar pe de altă parte, pe proprietarii unor turme de oi care îşi pasc animalele pe terenurile celorlalţi. Proprietarii terenurilor le-au cerut - spune viceprimarul - celorlalţi să nu îşi mai lase oile pe pământul lor, însă fără niciun efect. Conflictul s-a amplificat, astfel că în urmă cu două luni primăria şi şeful de post din comună au încercat să aducă cele două părţi la o înţelegere. Dovada faptului că nu au reuşit este faptul că, în urmă cu câteva zile, proprietarii terenurilor şi-au împânzit parcelele, pe o suprafaţă de un hectar şi jumătate, cu grămezi de substanţe pe care comisarii Gărzii de Mediu le-au identificat ca fiind sodă caustică, azotat de amoniu, boabe de porumb cu conţinut de sodă caustică. Ca să îşi asigure o minimă legitimitate, proprietarii iritaţi au semnalizat otrăvirea terenului prin afişarea unor plăcuţe de avertizare. Chiar şi aşa, ei riscă să suporte rigorile legii, comisarii de mediu sesizând organele de urmărire penală în acest caz, mai exact procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou. După ce acestea vor ridica probe de la fa